Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Irlanda

A A A

Relaţii politico-diplomatice

Republica Moldova și Irlanda au stabilit relații diplomatice la 30 septembrie 1999, la sediul ONU la New York. De-a lungul celor 23 de ani, relațiile moldo-irlandeze au cunoscut o dezvoltare ascendentă constantă. Dialogul politic este promovat în cadrul contactelor la nivel înalt, care urmăresc consolidarea raporturilor dintre cele două țări și care în prezent sunt foarte bune.

Irlanda susține fără echivoc avansarea parcursului de integrare europeană a Republicii Moldova – prioritatea absolută a diplomației moldovenești, pronunțându-se ferm în favoarea extinderii Uniunii Europene și implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Concomitent, Irlanda este un partener de încredere al Republicii Moldova în cadrul forurilor multilaterale.

În anul 2022 s-a înregistrat o ascensiune semnificativă a relațiilor bilaterale moldo-irlandeze și s‑a reușit plasarea Republicii Moldova în vizorul autorităților țării de reședință. Acțiunile Ambasadei au urmărit implementarea conceptului 4D, formulat de conducerea de vârf a MAEIE la finele anului 2021. Componentele Dezvoltare europeană, Dialog, Diasporă și Diplomație economică au fost fortificate prin consolidarea permanentă a relațiilor de colaborare și prietenie cu liderii partidelor politice, reprezentanții Departamentului Afacerilor Externe, Parlamentului, ai altor departamente și subdiviziuni ale administrației publice centrale și locale, ai asociațiilor de business și profesionale, ai organizațiilor non-guvernamentale, think‑tank‑urilor, mass-mediei naționale și locale, oamenilor de afaceri, reprezentanților diasporei.

ES Ambasadorul Larisa Miculeț a avut discuții cu Premierul Leo Varadkar (liderul Partidului Fine Gael), Vice‑premierul Michael Martin (liderul Partidului Finna Fail), Ministrul Transporturilor și Ministrul Mediului, Climei și Comunicațiilor Eamon Ryan (liderul Partidului Verzilor) și lidera partidului de opoziție Sinn Fein Mary Lou McDonald (cel mai mare partid din Irlanda și Irlanda de Nord), în cadrul cărora a informat și a solicitat suportul pentru cele mai importante decizii referitoare la Republica Moldova pe parcursul acestui an: acordarea statutului de candidat pentru aderare, determinarea de a asigura agenda de reforme; provocările cu care se confruntă Republica Moldova ca urmare a războiului nejustificat împotriva Ucrainei; fortificarea rezilienței țării noastre împotriva provocărilor curente generate de acesta, inclusiv în sfera socială, economică, umanitară și energetică; unele subiecte prioritare din domeniul bilateral, precum încheierea acordurilor în domeniile conversiunii permiselor de conducere, securității sociale, echivalării actelor de studii, reducerii tarifelor la roaming. Interlocutorii au reiterat constant sprijinul pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova și pentru soluționarea necesităților comunității moldovenești din Irlanda, apreciind înalt modul în care este gestionată criza umanitară a refugiaților ucraineni, în timp ce se avansează cu pachetul de reforme.

Ambasada a contribuit plenar la buna desfășurare a multiplelor întrevederi dintre Viceprim‑ministrul Nicu Popescu și ex-Ministrul de Externe Simon Coveney. Momentul culminant l-a constituit vizita oficială a dlui Coveney la Chișinău pe 20 iulie curent, desfășurată într‑un context istoric special pentru țara noastră, fiind primul șef al unei diplomații europene care vizitează Republica Moldova după obținerea statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar și primul ministru de externe irlandez care a sosit la Chișinău în ultimii 19 ani. După această întrevedere, Vicepremierul Nicu Popescu a declarat: „Pe parcursul acestei perioade Irlanda a fost unul dintre cei mai activi promotori care au sprijinit aspirațiile noastre de aderare la UE”. Cea de-a doua vizită a dlui Coveney la Chișinău a avut loc pe 14 septembrie. 

Obiectivele strategice au fost promovate la un nivel înalt și prin intermediul cooperării interparlamentare, care s-a materializat prin instituirea Grupului de prietenie parlamentară Irlanda – Moldova; convocarea primei reuniuni a acestuia în incinta Ambasadei; organizarea primei întrevederi de lucru dintre președintele grupului de prietenie Moldova-Irlanda Ion Șpac cu convenor‑ul grupului de prietenie parlamentară Irlanda-Moldova Jerry Horkan (Sen); întrevederea de lucru a Ambasadorului cu președintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe și Apărare Charlie Flanagan T.D.; participarea cu discurs a Ambasadorului la două reuniuni ale Comitetului mixt pentru Afacerile Uniunii Europene al Parlamentului irlandez: - privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE și - privind necesitățile identificate în cadrul vizitei de documentare a delegației Comitetului în Republica Moldova în primăvara acestui an; adresarea unei invitații oficiale din partea Președintelui Parlamentului Irlandei către Președintele Parlamentului RM de a întreprinde o vizită oficială la Dublin în primăvara anului 2023; participarea la patru conferințe anuale ale principalelor partide politice și de opoziție; numeroase discuții cu un număr larg de deputați și senatori cu ocazia diferitor evenimente.

Reprezentare:

Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Irlanda – E.S. Larisa MICULEȚ

Adresa: 2 Upper Mount Street, Dublin 2, Irlanda
Tel.: (+353) 015554365
Fax: (+353) 015346983
E-mail: dublin@mfa.gov.md
Web: www.irlanda.mfa.gov.md

Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Irlandei în Republica Moldova - E.S Paul MCGARRY

Adresa: Str. Buzeşti, nr.50-52, etaj 3, Sector 1, cod 011015, Bucureşti
Tel.: (+4021) 408 80 12
Fax.: (+4021) 313 07 12
E-mail: bucharestembassy@dfa.ie