Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Ambasada Republicii Moldova în Irlanda

A A A

Principalele contacte bilaterale

Pe data de 19 ianuarie 2023, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, a avut loc întrevederea bilaterală a Președintei Maia Sandu cu Prim-ministrul Leo Varadkar, care este așteptat în luna iunie la Chișinău.

La 17 ianuarie 2023 a avut loc prima discuție telefonică a Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu cu omologul său Michael Martin.

Pe data de 22 noiembrie 2022, la Paris a avut loc întrevederea Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu cu Ministrul de Stat pentru Afaceri Europene Thomas Byrne TD, care s-a desfășurat în cadrul Moldova Support Platform, unde Irlanda a anunțat un pachet de asistență financiară directă în sumă de 5 milioane EUR. 

În luna mai 2022, Prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavriliță a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Micheal Martin în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Pe 20 iulie 2022 a avut loc vizita oficială a Ministrul pentru Afaceri Externe și Apărare Simon Coveney la Chișinău. Cea de-a doua vizită a dlui Coveney la Chișinău a avut loc pe 14 septembrie 2022. La 7 aprilie 2022 a avut loc convorbirea telefonică a celor doi miniștri.

 

La data de 2 decembrie 2021, vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a avut o întrevedere cu ministrul de stat irlandez pentru Afaceri Europene Thomas Byrne, în marja celui de-al 28-lea Consiliu Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), desfășurat la Stockholm (Suedia).

La 12 iulie 2021, la inițiativa Ambasadei a avut loc prima discuție telefonică dintre președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, și președintele Irlandei, domnul Michael D. Higgins. Președintele irlandez a adresat felicitări cetățenilor Republicii Moldova cu prilejul votului istoric din 11 iulie, iar președinta Republicii Moldova a mulțumit pentru ajutorul acordat la asigurarea bunei desfășurări a procesului de vot pentru diaspora noastră din Irlanda. Printre prioritățile cooperării bilaterale discutate se numără reluarea negocierilor pe mai multe proiecte importante de acorduri, cum ar fi recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere și a diplomelor de studii, facilitarea regimului de vize cu Irlanda, promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, colaborarea în domeniul turismului și cooperarea culturală. De asemenea, Președinții Maia Sandu și Michael D. Higgins au discutat despre posibilitatea extinderii serviciilor companiilor aeriene low-cost irlandeze în țara noastră.

Pe 26 februarie 2020, la Dublin au avut loc consultări politice interministeriale la nivel de Secretari Generali ai ministerelor de Externe, runda anterioară desfășurându-se la Chișinău, la 10-11 iunie 2010.

La 11 iunie 2021, ambasadorul Irlandei în Republica Moldova cu sediul la București, Paul McGarry, a fost primit în audiență de președinta Republicii Moldova Maia Sandu.

Istoric:

La nivelul Şefilor de Legislativ

  • februarie 2017 – vizita de lucru în Irlanda a Preşedintelui Parlamentului RM, dl A.Candu.

 La nivelul Șefilor de Guverne

  • 7 martie 2014 – întrevedere între Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova, și omologul irlandez, Enda Kenny, în contextul Congresului Partidului Popular European.

 La nivelul Miniştrilor Afacerilor Externe

  • 8 decembrie 2020- întrevedere în format de conferință video a Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene dl.A.Ciocoi cu Ministrul Afacerilor Externe și Apărare al Irlandei dl S. Coveney.
  • 7 mai 2020- discuție telefonică a Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene dl.O.Țulea cu Ministrul Afacerilor Externe și Apărare al Irlandei dl S.Coveney.
  • 26 februarie 2020 – vizita la Dublin a Secretarului General al MAEIE, cu ocazia deschiderii oficiale a Ambasadei Republicii Moldova în Irlanda.
  • 6-7 decembrie 2012 – vizita la Dublin, Irlanda, a Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe Iurie Leancă, cu ocazia participării la cea de-a XIX-a Reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE, în cadrul căreia a fost adoptată o Declaraţie cu privire la negocierile vizând reglementarea conflictului transnistrean.
  • 7 decembrie 2004 – vizita la Chişinău a Ministrului pentru Afaceri Europene al Republicii Irlanda.
  • 5-6 noiembrie 2003 – Ministrul Afacerilor Externe al Irlandei a efectuat o vizită în Republica Moldova cu ocazia participării la Sesiunea a 113-a a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.